Mange par venter med å søke hjelp til problemene har fått sette seg. Når dialogen har stoppet opp og frustrasjonen vokser, oppleves terskelen høy for å be om støtte. Men hva skjer om man ber om hjelp før det røyner på?
Det korte svaret: Helst før dere føler dere fanget i fastlåste mønstre.
Det lange svaret: Når det fortsatt finnes varme, vilje og nysgjerrighet – og dere har overskudd til å møte hverandre med åpenhet. Da er det lettere å gjøre endringer, og det gir samtalene et større rom for utvikling og forankring.
I terapi møter vi ofte par som sier: “Vi skulle ha kommet før.” Når frustrasjonen har fått vokse over tid, er det gjerne mer å reparere – og tryggheten må bygges opp igjen fra bunnen. Det er mulig, men det tar tid. Mange strever unødvendig lenge.
Når relasjonen kjennes god, men dere vil forstå hverandre bedre, kan samtaler hjelpe med å:
*avdekke og endre mønstre i kommunikasjonen
*forstå reaksjoner og behov hos hverandre
*bygge et felles språk for det som skjer imellom dere
*justere kursen før misforståelser og såre punkter setter seg
Det er lettere å være ærlig, tydelig og generøs når man ikke føler seg truet eller sliten. Da kan det oppstå utvikling og fordypning – ikke bare reparasjon.
Forebyggende samtaler er ofte preget av letthet og samarbeid. Ofte er det små justeringer som skal til:
*én ny innsikt i hvordan partneren din tenker
*én ny måte å stille et spørsmål på
*én ny refleksjon over hvordan dere forstår hverandre
Når relasjonen fungerer greit, kan slike justeringer ha stor virkning – og det skaper et godt utgangspunkt for å møte livets mer krevende faser senere.
Du venter ikke med å ta service på bilen til motoren ryker. Du gjør det fordi du vil ta vare på noe verdifullt. Sånn er det med parforhold også.Å søke samtaler før det brenner er ikke et tegn på svakhet. Det er et tegn på kjærlighet – og klokskap.
Ønsker du noen til å fasilistere denne prosessen? Ta kontakt med oss direkte for mer informasjon.